Andrum

Rum där vi kan andas mest fritt tillsammans

År: 2025
Plats: Sollerön, Lidingö, Gamla stan
Finansiär: ShiftSweden, Impact Innovation – Sveriges satsning för 2030-talets hållbara samhällen
Samarbetsparters: Lidingö församling, Mora församling, Stockholms domkyrkoförsamling, Trafikverket, Stockholms stad, Planethon AB
Status: Pågående
Kategori: Forskningsprojekt

Andrum är ett forsknings- och innovationsprojekt inom ShiftSweden, ett program som ingår i Impact Innovation – Sveriges satsning för 2030-talets hållbara samhällen. Projektet pågår från oktober 2024 till september 2025 och är en del av utlysningen Impact Innovation: Framtidens platser – framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen.

Med utgångspunkt i tre öar – på landsbygd, i förstad och i stadskärna – prövas olika framsynsmetoder och spekulativ design för att gestalta framtidsscenarier som främjar liv, gemenskap och cirkulära resursflöden. Resultatet blir ett samskapat panorama över framtidens platser och församlingarnas roll i att stärka lokala samhällen.

Projektet drivs av Gaia arkitektur i samverkan med Lidingö församling, Sollerön/Mora församling, Stockholms domkyrkoförsamling, Trafikverket, Stockholms stad och Planethon AB.

Bild genererad med hjälp av Midjourney.


RELATERAT INNEHÅLL

LångLivat – Borlänge 2050

LångLivat – Borlänge 2050

Vi har beviljats stöd från Vinnova inom satsningen Framtidsprototyper för projektet LångLivat – Borlänge 2050. Nu är vi mitt i ett intensivt arbete där vi formar en berättelse om vad som kan växa när skogens värden får stanna lokalt. Med Borlänge som modell utforskar vi hur samhällen…

Debattinlägg i SvD – ”Den svenska skogen är underutnyttjad”

Debattinlägg i SvD – ”Den svenska skogen är underutnyttjad”

Forskning och nya metoder för skogsbruk visar att svensk skog kan binda mycket mer koldioxid än i dag och samtidigt ge virke med högre värden. Flera debattörer, däribland Gaia Arkitekturs Pi Ekblom och Ulrika Stenkula, menar att svensk skog är under­utnyttjad. Genom att ställa om till…

Debattinlägg i tidningen Arkitekten

Debattinlägg i tidningen Arkitekten

Träbyggandet kan bli drivkraft för återbeskogning, återställande av ekosystem och ett bättre liv för många människor. Men det är upp till oss att se till att det blir så, skriver arkitekterna Pi Ekblom och Ulrika Stenkula tillsammans med representanter från Eco-Innovation Foundation (EIF) Till Arkitektens…