Byggpartner HK
Träarkitektur för biologisk mångfald
År: 2023-
Plats: Borlänge
Beställare: ByggPartner i Dalarna
Status: Bygglov inlämnat, pågående systemhandling
Kategori: Arkitektur, stadsbyggnad och landskap
2023 fick Gaia arkitektur uppdraget av Byggpartner att gestalta och driva detaljplaneprocessen för dderas nya huvudkontor med visionen “I tiden men som påverkar framtiden”. Fokus för att svara upp mot den visionen har varit att jobba med hållbarhet ur ett systemperspektiv. Där inte bara material och ingående komponenter klassas som “hållbara” utan där komponenternas avtryck säkerställs i en resilient systemkedja. Trä har varit en förutsättning och även om trä är ett förnybart, och enligt vissa förklaringsmodeller CO2-neutralt, material så är skogen en resurs vi bör hantera varsamt. Mycket arbete har därför fokuserats på att dels minimera materialanvändandet dels arbeta med lokal produktion som bidrar till resilienta skogar. Utöver att minimera material i stommen substituerar vi trä med bl.a. restlera, kork och ålgräs.
Stommen har generella mått och byggnaden lämpar sig för flertalet andra funktioner i en framtid samt är möjlig att bygga på om stadsutvecklingen i framtiden tillåter det.
Gestaltning vill koppla an till platsen och den lokala identiteten, där skärmtak, fönsterluckor och en arbetad exteriör detaljering speglar ett rikt hantverksarv och en lång historia av trähantverk och träslöjd. Skärmtaken och detaljeringen tar ner skalan till en mänsklig skala och signalerar omsorg och hantverksskicklighet.
Utvecklingen av Bokstödet 14 är nära sammankopplad med det Vinnovafinansierade forskningsprojektet “Levande skog, levande samhälle” inom programmet “Bygg för framtiden! Innovation för en hållbar bygg- och anläggningssektor”. Flertalet aktörer är engagerade i båda projekten för att integrera lärdomarna från den praktiknära forskningen i utvecklingen av Byggpartners nya Huvudkontor på Bokstödet 14 i Borlänge.
Från forskningsprojektet har vi integrerat mycket av lärdomarna in i kontorsprojektet. Bland annat arbetar vi med olika träslag för att främja biologisk mångfald. Fönsterluckorna består av den lokala alm som kommunen har tvingats avverka pga almsjuka. I knutpunkterna mellan balk och pelare använder vi björkdymlingar med kilar av ek. Ambitionen är att lösvirke ska bestå av lokalt trä från skogsbrukare som bedriver kontinuitetskogsbruk. Vi avser kompletterar och substituerar trä med lera, kork och ålgräs för att säkerställa brand, akustik och inomhusklimat. Stommen är optimerad för att vara flexibel över tid, minimera mängden material samt klara påbyggnation. Stomme och solavskärmning ger en gestaltning som anknyter till platsen och det lokala hantverksarvet.
Vi har genomfört tester, både digitalt och fysiskt, för att testa konstruktion och materialitet och hur de skulle bete sig över tid. Bland annat har vi jobbat tillsammans med lokala hantverkare för att tillverka och testa lerputs, björkdymlingar och fönsterluckor i olika lokala träslag.
relaterade projekt
RELATERAT INNEHÅLL
Projektet ”Levande skog, Levande samhälle” har beviljats anslag från Vinnova – Bygg för framtiden!
Gaia arkitektur har initierat forskningsprojektet och leder arbetet som pågår till 2025. Projektet syftar till Innovation för en hållbar bygg- och anläggningssektor. Borlänge kommun är behovsägare och projektet genomförs i samarbete med ByggPartner i Dalarna, KTH, Plockhugget, TBS Timber Bridge Specialists, Traditionskraft, Trästad Sverige och…
Debattinlägg i SvD – ”Den svenska skogen är underutnyttjad”
Forskning och nya metoder för skogsbruk visar att svensk skog kan binda mycket mer koldioxid än i dag och samtidigt ge virke med högre värden. Flera debattörer, däribland Gaia Arkitekturs Pi Ekblom och Ulrika Stenkula, menar att svensk skog är underutnyttjad. Genom att ställa om till…
Debattinlägg i tidningen Arkitekten
Träbyggandet kan bli drivkraft för återbeskogning, återställande av ekosystem och ett bättre liv för många människor. Men det är upp till oss att se till att det blir så, skriver arkitekterna Pi Ekblom och Ulrika Stenkula tillsammans med representanter från Eco-Innovation Foundation (EIF) Till Arkitektens…